به گزارش شبکه تلویزیونی اقتصادایران، دیجیتالی شدن و ظهور فینتکها و پلتفرمهای دیجیتال، زنجیره ارزش سنتی بانکها را بر هم زده و نقش سنتی بانکداری را روز به روز کمرنگتر میکند. به علاوه، تغییر سبک زندگی متأثر از فناوریهای مدرن، موجب پیدایش نسلی از مشتریان شده که نیازهای متفاوتی نسبت به گذشته دارند.
این نسل به واسطه ظهور پدیدههایی از جمله اینترنت، شبکههای اجتماعی و هوش مصنوعی، انتظارات بیشتری از بانک خود داشته و به دنبال راحتی، محصولات شخصیسازی شده و برطرفسازی انواع نیازهای روزانه خود هستند؛ لذا بانکها برای بقا ناگزیر از دیجیتالی شدن و تغییر مدل کسبوکار خود مبتنی بر روندهای دیجیتال خواهند بود.
در این راستا، استانداردسازی ارتباطات در قالب فناوری اطلاعات برای خدمات بانکی زمینهساز خروج بانکها از انحصار زنجیره ارزش شده و دیر زمانی است که با ظهور شرکتهای فنآوری و تمرکز آنها بر بخشهای خاصی از زنجیره ارزش، بازیگران قدرتمند و قدیمی مثل بانکها وارد کارزار رقابتی با این پدیدههای نوظهور شدهاند و مفاهیمی همچون اکوسیستم، بانکداری باز، نئوبانک، پلتفرم و اینترنت بانک و موبایل بانک در ادبیات نوین بانکداری رخنه کرده است.
در تمام این مفاهیم، حضور پدیدهای به نام هوش مصنوعی بیش از پیش احساس میشود، به نحوی که روند فعلی بازارهای جهانی حاکی از آن است که بازار خدمات مالی نیز به سرعت تحت تأثیر پیشرفتهای هوش مصنوعی قرار گرفته و صنعت بانکداری را تحت تأثیر خود قرار داده است. بارزترین روشی که صنعت بانکی از هوش مصنوعی برای ارائه خدمات به مشتریان استفاده میکند، از طریق چتباتها و رباتها است.
بسیاری از بزرگترین مؤسسات مالی از هوش مصنوعی برای ارائه سهلتر و سریعتر خدمات به مشتریان استفاده میکنند. چتبات به منزله نقطه آغازین مسیر دستیابی به کانالهای تعاملی است و نباید با مقصد و هدف اشتباه گرفته شود. امروزه عبارت رایانش شناختی، به عنوان جایگزینی برای هوش مصنوعی به کار میرود. در این روش، بر خلاف سیستمهای کامپیوتری سنتی، که توسط افراد برنامهریزی میشوند تا وظایف خاصی را انجام دهند، سیستمهای شناختی این قابلیت را دارند که از طریق تعاملات خود با انسانها و دادهها، به طور مداوم یاد بگیرند و هوشمندتر شوند.
به عبارت دیگر، رایانش شناختی، نیاز صنعت به بهبود ارتباطات، اکتشافات و تصمیمگیری را هدف قرار داده و بانکها را قادر میسازد تا به اولویتهای استراتژیک خود، از راههایی که قبلاً قابل تصور نبوده است، دست یابند.
اگرچه اغلب رباتهای کنونی دارای قابلیتهای محدودی بوده و صرفاً جایگزینی برای بخش پرسشهای متداول وبسایتها هستند، اما بانکهای با تفکر پیشرو گام را فراتر گذاشته و از رباتها برای رصد معاملات و تعامل صحیح با کاربران استفاده میکنند. بدیهی است این رویکرد، اولین گام برای برقراری تعامل دوستانه در محیطی دیجیتال همزمان با پشتیبانی از تمام خدمات بانکداری اعم از فروش یا مشاوره در سطح بالایی از شخصیسازی تلقی میگردد.
از سوی دیگر، هوش مصنوعی در موبایل بانک یک تحول اساسی در نظام بانکی است که محور اصلی آن ارائه خدمات بانکی بصورت شبانهروزی با امکان پشتیبانی فرآیندهای پیچیدهتر بانکی است که امکان دسترسی ۲۴ ساعته در تمام روزهای هفته را برای مصرفکنندگان جهت انجام عملیات بانکی فراهم میکند.
با فراگیر شدن موبایل بانک، مؤسسات بانکی میتوانند اپ موبایل خود را با استفاده از هوش مصنوعی ارتقا داده تا در زمان نیاز کاربران یادآوریهای لازم برایشان ارسال شود. با این حال، توجه به بهکارگیری فناوریهای امنیتی از فرآیند احراز هویت گرفته تا انجام تراکنشهای مالی از اهمیت بهسزایی برخوردار است.
در حال حاضر، همزمان با پیشرفتهای نوین، بانکها در حال توسعه فناوری هستند که میتواند رسیدهای دیجیتال را با سوابق پرداخت مشتری یکپارچه سازد و مزایای چشمگیری برای مشتریان به همراه داشته باشد، بدین ترتیب، مشتریان دیگر مجبور نیستند کاغذهای مچاله شده را در کیف پولشان نگه دارند.
همچنین، خردهفروشها در حال توسعه اپلیکیشنهایی هستند که طرحهای وفاداری مشتریان و «کوپنهای تخفیف» را با گزینههای پرداخت ادغام کنند که انتظار میرود استفادهی جامع از اپلیکیشنهای گوشیهای موبایل یا کیفپولهای الکترونیکی (e-wallet) برای پرداختها را ترغیب کند.
آنچه مسلم است مانند هر پیشرفت فناورانه، قبول اولیه تغییر در کنار بهکارگیری استراتژیهای هوشمند و اجرای مؤثر، میتواند مزیتهای رقابتی برای کسبوکارها ایجاد کند که تا سالها باقی بماند؛ با این حال، با توجه به سرعت تغییرات در صنعت بانکداری در سالهای اخیر میتوان پیشبینی کرد که خدمات بانکها در آینده مبتنی بر عملیات چندکاناله باشد که در آن مشتریان حق انتخاب دارند تا نحوهی انجام کارهای بانکی خود را تعیین کنند و با تغییر سبک زندگی و عادتهای مشتریان و درخواست آنان برای استفاده از خدمات ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته، بانکها میبایست نسبت به سرمایهگذاری در بخش ماشینهای سپردهگذاری هوشمند برای تسریع تراکنشها، پوسترهای دیجیتال برای مطلع نگه داشتن مشتریان و ابزارهای هوشمند برای خوشامدگویی به مشتریان در شعبهها و بهبود تجربهی بانکداری آنها اقدام نمایند.
انتهای پیام