به گزارش شبکه تلویزیونی اقتصاد ایران، اصطکاک میان امارات و کارتل نفتی، اشاره به تغییر حرکت این کشور حاشیه خلیجفارس با عربستان سعودی دارد. درست چند روز قبل از جلسه پرچالش اوپک برای حمایت از بازار نفت که توسط ویروس کرونا ویرانشده، شرکت نفتی دولتی امارات متحده اعلام کرد که قصد دارد ۱۲۲ میلیارد دلار برای افزایش ظرفیت تولید هزینه کند. حالا شکاف میان این کشور با بقیه صادرکنندگان نفت بیشتر احساس میشود. بلومبرگ گزارشی دراینباره منتشر کرده است.
طبق این گزارش، این اعلام امارات، زمینه را برای اختلاف در جلسه این هفته کارتل نفتی فراهم کرد. البته که درنهایت این جلسه به توافق رسید، اما برنامههای بلندپروازانه امارات برای به حداکثر رساندن ثروت انرژی خود ممکن است تنشها بهویژه با بزرگترین همسایه خود یعنی عربستان سعودی را بیشتر کند.
پیگیری دلارهای نفتی جان دوباره به امارات متحده داده و باعث تغییر در رفتار این کشور شده است. تغییر بازی روابط میان شیخ محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که در منطقه نفوذ دارد را دچار نوسان میکند.
برای سالها دو کشور در هر دو زمینه نفت و سیاست خارجی همنظر بودند، بااینحال در ماههای اخیر اختلافاتی به وجود آمده است. آنها به دلیل جنگ در یمن اختلافنظر پیداکردهاند. بعدازآن امارات متحده عربی با توافق خود در ماه سپتامبر از اسرائیل حمایت کرد. آنها همچنین در مورد بدرفتاری با قطر اختلافنظر دارند.
این شرایط تا جایی پیش رفت که امارات متحده عربی ماه گذشته اعلام کرد ممکن است در آینده از اوپک خارج شود. درحالیکه توافق روز پنجشنبه نمایشی از وحدت این گروه را به نمایش گذاشت، اما ژانویه هم جلسهای دیگر برگزار خواهد شد.
نیل کویلیام، کارشناس اتاق فکر Chatham House میگوید: امارات متحده عربی بهطور فزایندهای مایل به فعالیت در راستای منافع ملی مستقیم خود است و درصورتیکه این منافع با عربستلن همسو نباشد، با اطمینان مایل است بهتنهایی این کار را ادامه دهد.
امارات متحده عربی، سومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک است و حدود ۶ درصد از ذخایر خام جهانی را در اختیار دارد. در مرکز تنشهای امارات متحده عربی با سازمان کشورهای صادرکننده نفت، شرکت ملی نفتی ابوظبی برنامههایی برای رشد تولید دارد.
چهار سال پیش، شیخ محمد، سلطان الجابر را برای اداره شرکت ملی نفتی ابوظبی انتخاب کرد. الجابر که هم وزیر است و تجربه کار در شرکتهای مختلف را دارد، از زمان شروع به کار شروع به یکسری اصلاحات اساسی زد. اصلاحات او شامل مشارکت جدید خارجی و آوردن سرمایهگذاران زیرساختهای جهانی برای اولین بار به این کشور بود.
جنگ قیمتی که در ماه مارس به راه افتاد، باعث شد که شرکت ملی نفتی ابوظبی جاهطلبی خود را نمایان کند. این شرکت آن زمان اعلام کرد که تولید خود را به ۴ میلیون بشکه در روز میرساند. این خبر حتی آژانس بینالمللی انرژی را شگفتزده شد، چراکه نمیدانست امارات متحده عربی این ظرفیت را دارد. این جهش ناگهانی بیش از یک میلیون بشکه نسبت به ماه قبل بود. هدف بلندمدت آنها افزایش ظرفیت به ۵ میلیون بشکه بود.
عربستان سعودی و امارات متحده به هم نزدیک هستند. البته هرچند این روابط مانند سالهای اولیه به قدرت رسیدن شیخ محمد صمیمانه نیست. تنشها در تابستان امسال و درباره نفت بیشتر شد. آنهم زمانی که شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر نفت سعودیها، سهیل آل مرزوعی همتای اماراتی خود را به دلیل تولید بیشتر از سهمیه امارات به ریاض احضار کرد.